Groeikracht – hoe je met menskracht en kernwaarden de wereld veroverd.

In 2013 kondigde een van de belangrijkste en meest invloedrijke retailondernemers ter wereld aan een stapje terug te doen – IKEA’s oprichter Ingvar Kamprad stapte uit het dagelijks bestuur van zijn onderneming en gaf het stokje door aan zijn zoon Mathias Kamprad.

In 1943 op 17 jarige leeftijd gestart , wist Kamprad van IKEA een van de meest succesvolle retailbedrijven ter wereld te maken. Na de opening van de eerste IKEA winkel in 1958 zijn er zo’n 400 vestigingen wereldwijd – een verrassend laag aantal voor een bedrijf met zo’n enorme uitstraling. Het feit dat er jaarlijks zo’n 200 miljoen IKEA catalogi worden verspreid heeft aan deze merkbeleving en groeikracht een belangrijke bijdrage geleverd.

Maar het echte geheim van IKEA’s groei? People Focus, oftewel menskracht! Kamprad heeft er nooit een geheim van gemaakt dat succesvol zakendoen in zijn ogen alles te maken heeft met jezelf blijven en de mensen om je heen alle aandacht geven die ze verdienen. Dus niet op kantoor zitten vergaderen maar in de winkels zijn om te luisteren en praten met klanten en medewerkers. Uiteraard zijn merk en producten enorm belangrijk (wie kent de ‘Billy’ niet), maar als je passie niet door je medewerkers begrepen, omarmd en uitgedragen wordt, kan je expansie en groeikracht op je buik schrijven. En dat zijn vooral de principes en ‘moral values’ van een unieke man die IKEA gemaakt hebben tot wat het nu is – de grootste meubelretailer ter wereld.

Kamprad is ergens ook een wat merkwaardige man; voor iemand met zo’n geweldig succes blijft hij vaak in de schaduw. Hij is niet persé publiciteitsschuw maar is er ook de man niet naar om actief de aandacht op te zoeken. Wel houdt hij van handen schudden, oogcontact en af en toe een stevige knuffel geven. Hij wil gewoon lekker met z’n business en met mensen bezig zijn en geniet ervan als zijn klanten blij zijn en zijn medewerkers plezier hebben in hun werk. Ook vindt hij dat hij als oprichter en boegbeeld zelf overal het beste voorbeeld in moet geven en inspireert zijn bedrijf, medewerkers en klanten daarmee op een geweldig authentieke manier. Kamprad is ‘echt’ en hiermee heeft hij zijn organisatie een uniek DNA meegegeven waarmee IKEA zijn eigen X-factor heeft gecreeerd.

“Neem beslissingen, maak fouten, leer hievan en ga door” – is een van de vele praktische deviezen waarmee deze ondernemer-pur-sang van zijn medewerkers mede-ondernemers heeft gemaakt. Daarmee vormen de IKEA medewerkers een unieke groep van ‘intrapreneurs’ die voortdurend hun radar aan hebben staan om product en klantbeleving te verbeteren.

En dat is enorm belangrijk voor groeikracht, want de klant is geen onderdeel van ons werk, de klant is ons werk. De groeikracht van IKEA is feitelijk gestoeld op de passie en kernwaardes van Kamprad – eerlijkheid en eenvoud. Alles wat bij IKEA gebeurt wordt getoetst aan deze basiswaarden en daarmee is het bedrijf een uniek zelfcorrigerend organisme geworden waarmee het nog heel erg lang succesvol kan blijven groeien.

René Savelberg
Inspirator en schrijver Groeikrachtgeheim.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.