Met wie zou je ruilen?

Er is een leuk experiment dat aantoont hoe arm of rijk je bent. Het is een gedachte-experiment, dus je hoeft er niets voor te doen. Behalve een beetje fantasievol nadenken dan. Het is doodsimpel. Je kunt het alleen doen, met vrienden of familie. Thuis, in de trein, bij de barbecue, onder de douche, tijdens het kerstdiner. Ben je er klaar voor? Mooi, daar gaan we.

Zou je Richard Leeuwenhart willen zijn?

Hij was koning van Engeland en hertog van zowel Aquitanië als Normandië in Frankrijk. Richard I nam deel aan de Derde Kruistocht en vocht volop mee in de voorste linies. Een staaltje dapperheid waarvoor hij de bijnaam Leeuwenhart kreeg.

In de middeleeuwen was je als koning nog echt een koning, geen lintjesknipper. Jouw wil was wet. En alles was voor Bassie. Dan nu de vraag: stel dat je zou kunnen kiezen. Zou je dan liever de een van ’s werelds meest legendarische koningen willen zijn, of ben je liever jezelf?

Voordat je antwoordt, eerst nog even dit. Richard werd tijdens een schermutseling geraakt door een pijl. Tetanusprik, jodium erop en klaar, zou je zeggen. Maar dat bestond toen nog niet. Toen de boel ging zweren, was er geen antibiotica tegen de ontsteking. Opereren dan maar? Amputeren zul je bedoelen. Dat deden ze met een zaag. Zonder verdoving. En van ontsmetten had ook nog nooit iemand gehoord.

Alleen was Richard in z’n schouder geraakt. Die kun je niet amputeren. Na een paar weken vol helse pijnen overleed de machtige koning aan koudvuur.

Dus wat zou je kiezen? Koning Richard I of jezelf?

Oké, volgende.

Zou je Catharina de Grote willen zijn?

Tsarina Catharina werd opperbazin van Rusland toen ze haar man, die toen net zeven maanden tsaar was, afzette. Een paar dagen later stierf hij onder verdachte omstandigheden. De minnaar van Catharina wist er waarschijnlijk meer van.

Daar stond Catharina trouwens om bekend, minnaars. Sommige zelfs wel veertig jaar jonger. Als ze een minnaar zat was, mocht hij ophoepelen naar een landgoed ergens ver weg. Dat hij dan wel cadeau kreeg. Catharina was namelijk schathemeltje rijk: een whopping 5,4 procent van alle rijkdom op aarde.

Met die rijkdom propte ze de Hermitage vol met doeken van Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Rubens en andere beroemde schilders. Dus, als je zou kunnen kiezen… Catharina of toch maar jezelf?

Voor je antwoord geeft, een beetje context. De paleizen hadden destijds geen toiletten. Poepen deed je op een stoel met een gat erin en een pot eronder. Midden in de woonkamer, of achter een gordijntje. Wc-papier? Dat werd pas in 1890 uitgevonden. Stromend water voor een douche of bad om jezelf een beetje schoon te houden? Voor persoonlijke hygiëne was überhaupt weinig animo. Voor stevige parfums des te meer.

Zou je J.D. Rockefeller willen zijn?

Oliemagnaat Rockefeller is niet de rijkste Amerikaan aller tijden, dat was staalmagnaat Andrew Carnegie. Maar met een vermogen van 341 miljard dollar deed de eigenaar van Standard Oil niet heel veel onder voor de 372 miljard van de grondlegger van U.S. Steel.

Zou je de op een na rijkste Amerikaan aller tijden willen zijn? Penicilline werd tegen het einde van Rockefellers leven gangbaar. En naast stromend water, toiletten en wc-papier waren inmiddels de gloeilamp, de trein, de auto, het vliegtuig, de koelkast, de telefoon, radio en televisie en nog meer van die nieuwigheden uitgevonden.

Maar een leven à la Rockefeller betekent ook: geen computers, internet, e-mail, Google, social media, YouTube, smartphone, nummerherkenning, reisplanner, online banking, pinpassen, file-informatie, stuurbekrachtiging, parkeerhulp, flatscreen, Netflix, gameconsoles, Spotify, Beats by Dre enzovoort.

Dus, wat wordt het?

Eerlijk zeggen: kun jij al die moderne gemakken, van penicilline en wc-papier tot je smartphone, opgeven om een van de rijkste mensen ter wereld te zijn in een tijd die veel armer was dan de onze? Want met al hun macht en rijkdom hadden koning Richard I, tsarina Catharina en oliebaron Rockefeller niet wat de meeste mensen tegenwoordig vrij gemakkelijk kunnen bekostigen.

Of kies je er toch voor om jezelf te zijn in plaats van een van deze rijke stinkerds? Zo ja, dan ben jij toch echt degene die in weelde leeft. Niet zij.

En dat is best een fijne gedachte.

Remy
Copywriter. Speelt de verwoorde onschuld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.