7 dingen die eigenlijk best goed gaan met de wereld


De algemene teneur is in mineur. We vervuilen de planeet, putten de hulpbronnen uit, er is schrijnende armoede en WOIII is nakende. Binnenkort zijn we in het beste geval weggeautomatiseerd en in het slechtste geval slaven van een superintelligente robotelite. Als we voor die tijd tenminste niet zijn weggevaagd door een uitbraak van een dodelijk virus of resistente bacterie.

Kortom: gezelligheid alom.

Natuurlijk is er meer dan genoeg om je zorgen over te maken. Maar het is heus geen schande om af en toe stil te staan bij de vooruitgang die onze diersoort de afgelopen jaren heeft geboekt. Want dat zou je in het strijdgewoel van doemscenario’s haast vergeten: er zijn ook best wel een aantal dingen die goed gaan. Die beter gaan. En zelfs steeds beter gaan.

Daarom hieronder een korte en volstrekt willekeurige bloemlezing van goed nieuws aan de hand van enkele hoopgevende grafieken. Leuke en vrolijke feiten om te delen met vrienden en familie.

 

1 Kindersterfte enorm gedaald
Rond 1800 haalde 43 procent van de kinderen hun vijfde verjaardag niet. Zo kortgeleden als 1960 stierf nog bijna een op de vijf nieuwgeborenen voor die leeftijd. In 2015 was dat nog slechts 4,3 procent. Nee, we zijn er nog niet. Maar we zijn al wel een heel end.Lees meer: https://ourworldindata.org/child-mortality

 

2 Steeds meer mensen hebben schoon drinkwater
De afgelopen 25 jaar zijn er zo’n 2 miljard mensen bijgekomen. Desondanks is het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater sinds 1990 gehalveerd.Lees meer: ourworldindata.org/water-access-resources-sanitation

 

3 Vroeger waren we allemaal arm
Ja, veel CEO’s, bestuurders bij financiële instellingen, zorgverzekeraars en woningcorporaties, en niet te vergeten sommige presentatoren bij de publieke omroep verdienen wenkbrauwoptrekkend hoge salarissen. Maar vroeger hadden we nog geen nagel om aan onze kont te krabben. Dat veranderde pas aan het begin van de vorige eeuw.Meer lezen: Economic Growth from Octavian to Obama op humanprogress.org

 

4 De armoede blijft maar afnemen
Tuurlijk, hier gaat het best lekker. Iedereen heeft een loei van een fletskrien aan de muur en we wisselen vaker van mobieltje dan van schoenen. Maar onze economische groei gaat toch ten koste van mensen in arme landen? Dat valt mee: in 1981, het jaar waarin Ronald Reagan president van de VS werd, leefde 42,3 procent van de wereldbevolking onder de armoedegrens van $1,90 per dag. In 2013 was dat nog slechts een kwart daarvan: 10,9 procent. En dat terwijl de wereldbevolking in die periode toenam van 4,5 naar 7,2 miljard.
Lees meer: data.worldbank.org/indicator/SI.POV.DDAY

 

5 Steeds minder mensen lijden honger
Nee, we zijn er nog lang niet, maar ook hier is enorme vooruitgang geboekt: steeds meer mensen hebben genoeg te eten. En dat is goed nieuws, want ‘erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral’.
Lees meer: ourworldindata.org/hunger-and-undernourishment

 

6 We slaan elkaar minder de hersens in
De afgelopen 700 jaar zijn we steeds minder gewelddadig geworden en lossen we onze meningsverschillen steeds meer met woorden op. (Niet alleen hier in West-Europa, maar zo’n beetje overal ter wereld, zoals je in deze interactieve grafiek kunt ontdekken.)

Lees meer: ourworldindata.org/homicides

 

7 We worden allemaal democraten
Steeds meer mensen leven in een democratie. Niet alleen in absolute aantallen, maar ook relatief: meer dan de helft van de wereldbevolking. Ja, het is soms een grote kakafonie van meer of minder doordachte meningen. Maar dat moeten we er maar voor over hebben.
Lees meer: ourworldindata.org/democracy

Remy
Copywriter. Speelt de verwoorde onschuld.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.